Fra underskud til forbud – den danske slavehandel 1781-1807 - Lauring, Kåre (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
I 1765 fik Guineisk Kompagni eneret på den danske slavehandel, men kun 12 år efter måtte kompagniet efter store tab opgive sin eneret på den danske slavehandel og tilbagelevere administrationen af de danske forter og handelsloger på Guineakysten, det nuværende Ghana, til kongen. Fem år senere blev den danske slavehandel så overtaget af et nyt kompagni: Østersøisk-guineisk Selskab. Det ny selskab fik statsstøtte og privilegier. Private investorer opkøbte flittigt selskabets aktier, og internationalt blev selskabet støttet af den danske neutralitet under Den amerikanske Uafhængighedskrig. De første år gik da også nogenlunde, men med krigens afslutning i 1783, der også betød en afslutning på de danske neutralitetsfordele, begyndte det at gå skævt for selskabet, og i 1786 blev selskabet lukket efter store tab. Selskabets arkiv eksisterer ikke mere, men brudstykker vedr. selskabet ligger spredt i andre arkivsamlinger. Det er dog mangelfuldt, og der er derfor en del usikkerhed når det gælder dele af selskabets historie. Historien om selskabet er tidligere blevet behandlet i litteraturen både i Handelsog Søfartsmuseets årbøger og andre steder, men oftest har det været kortfattet eller med en bestemt vinkel, som f.eks. skibsbygning eller slavernes behandling under overfarten fra Guineakysten til Vestindien. I denne artikel forsøges dels en lidt bredere og mere generel fremstilling af selskabets historie, og dels en fremstilling med henblik på at undersøge, hvorfor det ikke kunne løbe rundt økonomisk og dernæst trækkes linjen op til afslutningen på den danske slavehandel i 1807.