Ostindienfareren GREV ERNST SCHIMMELMANN 1779-1780 - Lauring, Kåre (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Den 12. juni 2004 afholdtes på Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg en møntauktion over svenske kobberplademønter. Mønterne var en del af lasten fra det danske skib GREV ERNST SCHIMMELMANN, der i november 1780 forliste ved Porto Praio på Cap Verde Øerne. L 1999 blev vraget, der befinder sig på 6 meter vand, udgravet af det portugisiske firma Arqueologia Subaquatica S.A., der var i tæt samarbejde med regeringen på Cap Verde Øerne, som vraget tilhører. L skibets last fandtes, ud over 114 mindre kanoner, også 846 svenske kobberplademønter, af dem tilhørte, efter aftale med dykkerfirmaet, de 423 regeringen på Cap Verde Øerne, medens 200 af de resterende mønter, af firmaet Thomas Højland Auktioner A/S, blev sat på auktion på Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg. På trods af at denne type mønter ikke er nogen sjældenhed, i Sverige har man således omkring 12.000 stk. i private og offentlige samlinger, må auktionen alligevel betegnes som en succes, idet den indbragte Thomas Højland Auktioner A/S omkring 750.000 kr. i hammerslag. For søfartsmuseet var det et spændende og vellykket forsøg på et samarbejde, der tegner et moderne museum, der både nu og i tiden fremover vil være i et stadigt tættere samarbejde med offentlige institutioner samt det private erhvervsliv både inden- og udenfor den maritime verden. Da udgravningen af vraget gik i gang, havde dykkerfirmaet Arqueologia Subaquatica S.A. ikke mange oplysninger om det vrag, de var i gang med at udforske, så Handels- og Søfartsmuseet fik, også til opgave at finde ud af, hvilket skib det drejede sig om, hvor det var på vej hen, og hvorfor en last svenske kobberplademønter befandt sig om bord i skibet. Disse spørgsmål giver Kåre Lauring i det efterfølgende et bud på.