ALBERT, en færøsk fiskekutter med en britisk fortid - Mortensen, Alex (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Om fiskeskibet, slup ALBERT af Trangisvaags dramatiske historie har været skrevet adskilligt på færøsk - også af forfatteren - og historien om besætningens afværgelse af tyske luftangreb i 1943 er på øerne blevet en nyere tids heltesaga. Her skildres historien på dansk af Axel Mortensen, OBE, britisk konsul i Torshavn 1959-1986 og direktør for fiskeeksportfirmaet PF. Marr & Co.