Marchelis Michielsz, imperiebygger eller svindler - Lauring, Kåre (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Ostindisk Kompagnis første ekspedition til Ceylon under ledelse af Ove Gjedde i 1618 til 1622 blev en fiasko. Danmark fik hverken handelsaftaler eller besiddelser på Ceylon. Til gengæld lykkedes det Ove Gjedde at få overdraget byen Tranquebar på Indiens sydøstkyst, som Danmark beholdt indtil 1848. Fiaskoen på Ceylon har historikere jævnligt tillagt kejseren af Ceylons hollandske udsending Marchelis Boschouver. Han var en svindler, har man hævdet, der handlede uden beføjelser hjemmefra. I denne artikel prøver Kåre Lauring at nå frem til et lidt mere nuanceret syn på Boschouver og hans optræden i forbindelse med ekspeditionen til Ceylon.