Sømandens våde grav - Henningsen, Henning (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Den 27. marts 1980 skete der en tragisk ulykke i Norge, idet olieplatformen »Alexander L. Kielland« kæntrede i Nordsøen. 123 omkom, og ligene af 36 af disse blev ikke fundet. De efterladte ønskede at få platformen vendt, så ligene kunne bjerges og blive begravet på kirkegården, hvor de kunne ligge i fred. Dette gav anledning til en forespørgsel til forfatteren gennem overlæge i psykiatri Eivind Haga, Stavanger, om de folkelige traditioner om sømandens død på søen og den våde grav, han fik der. Det er et spørgsmål af stor religiøs, følelsesmæssig og psykologisk betydning. På basis af et omfattende kildemateriale har forfatteren her søgt at belyse dette spørgsmål, som giver et indblik i de søfarendes inderste sjæleliv, især i ældre tid. - Det kan oplyses, at platformen i 1983 virkelig blev vendt under enorme anstrengelser og udgifter. Desværre fandt man kun seks af de savnede lig.