Hvalfangeren og hasselnødden - Lütken, Ingrid (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
I sommeren 1984 havde en dansk/norsk arkæologisk ekspedition lejlighed til at undersøge et område på Danskøya i Svalbard-øgruppens nordvestlige hjørne, hvor der findes velbevarede begravelser og rester af landanlæg fra 1600-årenes hvalfangst. Af særlig interesse for ekspeditionens deltagere var muligheden for at finde hverdagstøj fra tiden. Tekstilforskeren Ingrid Liitken giver i sin artikel en levende skildring af såvel fundene som mødet med vore knapt 400 år gamle forfædre.