VOOGEL PHOENIXs rejse til Bantam 1677-1679 - Parmentier, Jan (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Sejlads til Asien under Dannebrog tog sin begyndelse allerede i 1616; men om selve sørejserne i 1600-tallet ved vi ikke ret meget. Forfatteren, der er belgier og bor i Gent, præsenterer imidlertid nedenfor et sådant togt 1677-1679 med den danske Ostindiefarer » Voogel Phoenix«. Om bord var flere nederlændere, hvoriblandt styrmand Jan Lindeman, på hvis flamsksprogede skibsjournal artiklen bygger. Rejsen gik ad tidens sædvanlige rute fra København via De capverdiske Øer, Kapstaden og Trankebar til Bantam på Java; derfra gik turen direkte tilbage meden ladning bestående af alskens herligheder fra Østen