Skonnerten VIGILANT, myte og dokumentation - Thomsen, Birger (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Inden for de vestindiske traditioner spiller beretninger om den navnkundige og elegante skonnert »Vigilant« en meget stor rolle. Den siges at være bygget i Baltimore i sidste halvdel af 1700-årene, og den skal have været sørøver-, kaper-, ja endda slaveskib, inden den blev dansk marinefartøj og senere postfartøj mellem St. Thomas og St. Croix til op i 1920'rne. Forfatteren udreder her skibets historie ad arkivalsk vej og kommer til et resultat, som er anderledes sikkert, omend måske knapt så spændende, som sagndannelsen har tegnet skonnertens levnedsløb.