Sygdom og død under hundrede års Kinafart - Gøbel, Erik (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
I årbog 1978 redegjorde forfatteren for den regelmæssighed, der lå bag den danske, ligesom i det hele taget den europæiske fart på Kina. Her undersøger han besætningens sammensætning, aldersfordeling osv. på danske kinafarere og analyserer årsagerne til og hyppigheden af de forekommende sygdomstilfælde og dødsfald ombord. Også på dette felt viser der sig at være en påfaldende kontinuitet igennem de forskellige perioder. Kinafarterne var på ingen måde uberegnelige og dramatiske vovestykker, men var opbygget på solide erfaringer og fast rutine.