Asiatisk Kompagnis Kinafarter 1732-1772 - Gøbel, Erik (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Den danske kompagnifart over de store have til fjerne steder: Ostindien, Kina, Vestindien, skete ikke på må og få, men efter ganske bestemte retningslinier, opbygget på viden om naturforholdene på de forskellige årstider, især på kendskab til vind og strøm. Denne rutine var ret hurtigt blevet fæstnet, først og fremmest efter portugisernes og hollændernes erfaringer, og var blevet overtaget af danskerne. Forfatteren analyserer her de danske kinafarter i Asiatisk Kompagnis jørste oktrojperiode 1732-72 og påviser, hvor taktfast og hensigtsmæssigt farterne afvikledes. Undervejs kunne der selvfølgelig opstå uventede situationer - helt farefri var rejserne ingenlunde - men i det store og hele holdt programmet forbavsende godt