Islandsskonnerterne - Mullertz, K. (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Kaptajn K. Mullertz, der nu i mange år har været bosat på New Zealand, mindes her sin tid som letmatros på en af de såkaldte Islandsskonnerter i årene 1908-09. Disse nordatlantiske farter har hidtil været sparsomt repræsenteret i erindringslitteraturen. Forfatteren beretter blandt meget andet om lastning og losning af de specielle varegrupper, der traditionelt transporteredes mellem Danmark, Island og Færøerne, om færøske, norske og fremmede fartøjers fiskeri ved Island og den påfølgende nedsaltning og behandling af fisken. Turen forløb dog heller ikke uden både festlige og farefulde episoder.