Det kgl. oktr. Østersøisk-Guineiske Handelsselskab - Klem, Knud (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Det kgl. oktr. østersøisk-guineiske Handelsselskab var det sidste af de store af staten stærkt begunstigede handelskompagnier. Det stiftedes i højkonjunkturens sidste år, umiddelbart før fredsslutningerne i 1783 totalt ændrede forholdene for dansk udenrigsk handel, og måtte efter en meget kortvarig glansperiode trods rundhåndet støtte fra staten standse sin virksomhed allerede i 1787.