En kogge i Roskilde - Crumlin-Pedersen, Ole (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Et af de mest betydningsfulde arkæologiske fund fra, de senere år er optagningen af de fem vikingeskibe i Peberrenden ved Skuldelev i Roskilde fjord. Hovedmanden bag dette skibsfund, museumsinspektør, cand. polyt. Ole Crumlin-Pedersen, fortæller om Roskildes betydning som søfartsby i vikingetid og tidlig middelalder og om forsvarsspærringerne i fjordens sejlled. Han beskriver i forbindelse hermed en indridset tegning af en kogge fra beg. af 1300- tallet i St. Jørgensbjerg kirke ved Roskilde.