Birka uden frisere - Christensen, Aksel E. (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Det har længe været anset for en historisk kendsgerning, at friserne i tiden fra før 600 og gennem vikingetiden har været det dominerende søfarts- og handelsfolk i Nordeuropa. Professor, dr. phil. Aksel E. Christensen tager her denne friserteori op til kritik og hævder, at den for Nordens vedkommende bygger på forkerte tolkninger af sproglige, arkæologiske og litterære vidnesbyrd og ikke lader sig opretholde. Tværtimod tyder alt på, at nordboerne har været Vesteuropa overlegne på økonomisk, teknisk og militært område.