Dansk værftsindustri efter 1945 - Søndergaard, Morten Karnøe (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Udviklingen af den danske værftsindustri i tiden efter 1945 er på flere måder interessant, ikke mindst derved, at værfterne i perioden gik fra at være blandt landets ledende industrier til kun at være af underordnet betydning. En udvikling derfor den brede offentlighed tydeligst markerede sig ved massefyringer og »lukning« af hele lokalsamfund som f.eks. Nakskov. Trods denne særstatus er der hidtil kun foretaget enkeltstående studier af de danske værfter. Der mangler således endnu en samlet forklaring af udviklingen, og hertil kommer, at flere centrale elementer hidtil har været temmelig overset i forskningen. Forfatteren, der er historiker og ansat ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, fremhæver i nærværende artikel nogle temaer, der med fordel kunne inddrages i en samlet syntese om værftsindustriens udvikling. Artiklen bygger på et foredrag afholdt ved Dansk Historiker Møde i 2003.