Navigatør i Mørkets Hjerte - Blom, Bert (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Efter Stanleys meritter - og hans bøger om samme - i Centralafrika og hans udforskning af den mægtige Congoflod i 1880’erne for kong Leopold II af Belgien, blev Fristaten Congo, senere Belgisk Congo, den store dragende magnet for alverdens eventyrere og - ikke mindst - for mange skandinaviske søfolk. Bibliotekar Bert Blom skildrer i det følgende enkelte af de danske søfolk, der på godt og ondt lod sig hverve til at befare floden for bl.a. at få deres eventyrlyst styret. At et par af dem mødte Joseph Conrad i Congo gør ikke historien mindre interessant. (Et mere omfattende manuskript om samme emne er under udarbejdelse).