Oprettelsen af Slavekommisionen - Møller, Anders Monrad (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
I denne artikel berettes om en bornholmsk sø- mand, der var taget til fange af sørøvere fra Algier, om bestræbelserne på at løskøbe ham, og om hvordan disse og andre lignende begivenheder lå bag oprettelsen af Slavekommissionen, som i årene fra 1715 til 1757 kom til at varetage arbejdet med at skaffe søfolk fri fra fangenskab i de nordafrikanske sørøverstater.