Rejsen med S/S HELSINGØR 1892-93 - Holsøe, Christian Knud (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Skibsfører C. K. Holsøe -født 7. december 1861 i Sønderborg - gik til søs i 1877 med tremastet skonnert TOVE af Nyborg. Han tog styrmandseksamen i 1881 og sejlede derefter en tid i amerikanske seilskibe. Ha.n var bl. a. på hvalfangst i det nordlige Ishav og oplevede et forlis med barken CYANE ved Point Barrow i 1883, hvorefter han tilbragte tre uger sammen med eskimoer. Holsøe sejlede i mange år som styrmand og senere som skibsfører i DSB, hvorfra han tog sin afsked i 1931. I artiklen skildrer han rejsen med S/S HELSINGØR fra København til Riga, herfra til Gent og videre mod Dundee, hvortil skibet aldrig nåede, da det forliste under en storm i Nordsøen ud for LONGSAND fyrskib og Harwich på Englands sydøstkyst. (Følgende beretning fremstår her nøjagtig, som Holsøe selv har nedskrevet den i hånden i et gammelt stilehæfte / red.).