Hanne Poulsen: En gruppe portrætter af søens folk og skibe fra 1700-årenes slutning - Poulsen, Hanne (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Maleren Jes Jessen fra Åbenrå var C. W. Eckersbergs første læremester, og hans omfattende arbejder i landsdelens kirker kan nu ses efter nyere tids afdækninger. I denne artikel sættes Jes Jessens anselige række af portrætter af personer og skibe hjemmehørende i Åbenrå og Randers i relation til den aktuelle søfart. De portrætterede personer i Åbenrå viser sig næsten alle at være skippere og/eller partredere i byens flåde, der var bemærkelsesværdig ved sine overvejende store skibe. Gennem skibsfarten kom Jes Jessen i kontakt med de førende kredse i Randers, der ligeledes havde søfarten som grundlag for deres velstand. Nyfundne portrætter og skibsbilleder har understreget skibsfartens betydning for Jes Jessens kunstneriske virksomhed, der tidligere mere alment er behandlet af forfatteren.