Ekko fra Bantam - Hartmann, Nils (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Nils Hartmann udgav i 1982-83 de to børne- og ungdomsbøger »Rejsen til Bantam« og »Tusind dage hjemmefra«, som har hentet deres historiske ramme fra »Dagbog fra en Ostindiejart 1672-75« af J.P. Cortemunde. (Søhistoriske Skrifter V. Ved Henning Henningsen. Udgivet af Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg, 1953). I 1986 rejste Nils Hartmann med det indonesiske fragtskib »Mataram« til Java for at besøge Old Banten, hvortil de danske Ostindiefarere sejlede for at handle i 1600-tallet. Hvad var der tilbage af det, som forfatteren udfra Cortemündes beskrivelser havde prøvet at give et billede af i sine to børnebøger? Det viste sig, at Cortemündes dagbog var et fantastisk kildemateriale til et besøg i Old Banten i dag. De gamle kortskitser kan stadig bruges, og oplysningerne i dagbogen vakte begejstring hos de lokale museumsfolk og hos sultanens efterkommere. Nils Hartmann giver i artiklen sin meget personlige oplevelse af gensynet med Old Banten og konstaterer, at der takket være Cortemündes dagbog er meget, der kan give en dansker en følelse af forbindelse til stedet.