Asiatisk Kompagnis sejlads på Indien 1732-1772 - Gøbel, Erik (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Arkivar ved Rigsarkivet, Erik Gøbel, har i tidligere årbøger beskrevet den danske sejlads til Vestindien, Guinea og Kina i 1600- og 1700-tallet. Nu fortsættes med sejladserne til Indien, navnlig i Asiatisk Kompagnis første privilegieperiode fra 1732 til 1772. Beskrivelsen hviler på gennemgang af et omfattende utrykt kildemateriale. Den systematiske undersøgelse viser, at indietogterne fremviser ganske samme regelmæssighed med hensyn til sejlruter og sejltider som de andre langfarter. Farefrie var rejserne dog slet ikke, men uventede og ubehagelige situationer undervejs blev som regel bragt under kontrol.