Kaptajn Per Møller Pedersens erindringer - Pedersen, Per Møller (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Per Møller Pedersen fødtes i Skagen i 1856. Hans fader var fisker og skipper, og erindringerne giver et levende indtryk afsåvel barndommens miljø som af fortællerens og hans et år yngre bror Anders’ livsløb. Sammenholdet mellem »Ajes og Pier« går som en rød tråd gennem erindringerne, der samtidig illustrerer livet om bord i såvel sejl- som dampskibe i slutningen af 1800-årene og indtil efter 1. verdenskrig. I denne periode måtte en ung fremadstræbende sømand vælge mellem at være ejer og fører af et mindre sejlskib eller blive ansat som skibsfører i et rederi. Begge brødre synes at haveforetrukket det første, men de blev tvunget til at indse, at fremtiden tilhørte dampskibene. Erindringerne er nedskrevne af Per Møller Pedersen, efter at han som 68-årig var gået i land, og med tilladelse fra hans barnebarn, lods Per Fage-Pedersen, Helsingør, bringes de uforkortet i Handels- og Søfartsmuseets årbog.