Vogt jer for Lappesand! Om læsekort og deres beskrivelser af danske farvande - Henningsen, Henning (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Handels- og Søfiartsmuseet vil med dette bidrag sende en lykønskning og en tak til »Det Kongelige Danske Søe-Kaart Archiv« (i daglig tale Søkortarkivet), som i år kanfiejre sit 200 års jubilæum, idet det blev grundlagt 1784 afi Poul Løvenørn, hvis fortjenester indenfor dansk søkartograji (inkl. sejladsbeskrivelser) ,fiyr- og vagervæsen, havnevæsen m.m. er velkendte. Før hans tidligger imidlertid århundreders, ja årtusinders erfaringer, hvis historie her opridses med specielt henblik på rutebeskrivelser og lodsbøger. Stor vægt er lagt på den middelalderlige hollandske »Søbog«, og hvad den fortæller om bl.a. Sjællands nordøstlige hjørne i ældre tid.