Rømøkaptajner i Altona omkring år 1800 - Falk, Fritz Joachim (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Forfatteren, født 1913, stammer på fædrene og mødrene side fra berømte Rømø-søfarerslægter. Blandt hans forfædre var 15 kaptajner og 10 kommandører. Fra 1938 har han studeret både Rømøs og Føhrs søfart, og nu, da han efter et langt liv som lærer og organist på Føhr er blevet pensioneret, har han for alvor fået tid til at udgive resultaterne af arkivundersøgelser og stofindsamling. Et resultat herafer bogen » Gronlandfahrer der Nordseeinsel Rbm’6« (Bredstedt 1983) samt denne artikel om en spændende periode før og efter år 1800, i hvilken en lang række Rømø-kaptajner drog vidt omkring med Altona som basis. En bog om søfarten fra St. Johannis på Føhr under hvalfangertiden 1740-1815, »Die Seefahrer von St. Johannis« (Bredstedt 1984), er netop udkommet. Disse øers maritime rolle er i høj grad interessante kapitler af vor hjemlige søfartshistor