Skibsbyggeri for den danske krone i Neustadt i 1640’erne - Lauridsen, John T. (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
På grundlag af blandt andet det bevarede regnskabsmateriale viser mag.art. John T. Lauridsen, at de fleste skibe, der indgik i orlogsflåden i 1640’rne, blev byggede på et privat værft i Neustadt i Slesvig-Holsten. Værftets ejere var de to Hamborgkøbmænd Albert Baltser Berns og Gabriel Marselis, og blandt nybygningerne var orlogsskibet »Trefoldigheden«, hvorfra kong Christian IV ledede slaget ved Kolberger Heide i 1644.