Johan Hansøn Heitman, 1664-1740, en norsk skipper, kartograf og skribent - Magnus, Hein (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Forfatteren, der har fundet og udgivet Heitmans søkort over Oslofjorden, fortæller her i korte træk om denne begavede nordmand, som udmærkede sig på mange områder, både som skibsfører og kartograf, som videnskabsmand og som religiøs forfatter i den spændende periode, vi kalder Holberg-tiden. Pudsigt er det, at det resultat af hans mangeartede virksomhed, som stod sig bedst op i tiden, var hans fromme andagtsbog med den noget sødladne titel »Besværede sømænds søde sjælero«.