Kollerupkoggen, et vragfund i en ralgrav - Jeppesen, Hans (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Da man i 1962 fandt det ret velbevarede vrag af en hansekogge fra ca. 1380 ved uddybning af Weseren i Bremens havn, vakte dette berettiget opsigt som det første store koggefund. Før og senere har man, bl.a. her i Danmark, fundet flere mere eller mindre fuldstændige koggevrag. Forfatteren, der er museumsinspektør ved Limfjordsmuseet i Løgstør, giver her en spændende beretning om sin udgravning i 1978 afen kogge, som i slutningen af 1200-årene strandede på kysten i Jammerbugten, vest for Svinkløv i Kollerup sogn. Den er en del ældre end Bremer-koggen og synes at udgøre et tidligere efterlyst »missing link« i koggetypens udviklingshistorie.