Kunstige strandinger på Thy-kysten - Svalgaard, Robert (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Toldinspektør Svalgaard, Thisted, fortæller om en ganske særlig form for strandinger på Thy-kysten. I slutningen af 1800-årene, da man mange steder gik over fra sejlskibe af træ til dampskibe af jern, var det en fordel for thyboerne at købe billige træskibe i Norge og sejle dem på grund på den jyske kyst, hvor kystboerne i den træ- fattige egn så gik i gang med at partere dem. Undertiden foretog den hårde sø ophugningen ganske gratis, vragstumperne drev i land og blev bjerget.