Gallionsfigurer og anden dansk skibsornamentik indtil 1850 - Poulsen, Hanne (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
I nyere tids folklore betragtes gallionsfiguren som en personifikation af sejlskibstidens romantik, som det ofte kvindelige væsen man ærede og elskede og som havde magt til at føre skibet frelst i havn. Gallionsfigurernes historie er dog langtfra entydig og deres udvikling må ses parallelt med tidens skiftende interesse for at ornamentere agterspejlene. Museumsinspektør Hanne Poulsen har i sin artikel taget udgangspunktet i Rigsarkivets registrering af flere hundrede ornamenttegninger, men også de ikke få bevarede gallionsfigurer, gamle fotografier og samtidige afbildninger, samt den skriftlige og mundtlige tradition er inddraget som kildemateriale.