Dansk skibsbygning omkring 1780 - Christensen, Benny (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Tiden omkring 1770’erne var en afgørende periode i dansk skibsbygnings historie. Intet under, at forskningen gang på gang vender tilbage til den og den mand, som stod bag de strenge idealer, fabrikmester Henrik Gerner. Forfatteren, der har medvirket ved Rigsarkivets fornylig afsluttede registrering of Søetatens store tegningsarkiv, behandler den bekendte 1776-f or ordning om tilskud til bygningen af skibe, båret af Gerners krav om skibskonstruktionens kvalitet og sigtende på at fremme den hjemlige skibsbygningsindustri. Kravene var vanskelige at opfylde, og tiden løb på grund af verdensbegivenhederne hurtigt fra forordningens påtænkte hensigt.