Skibsmålingen i Danmark 1632-1867 - Møller, Anders Monrad (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Enhver, der er interesseret i skibsfartshistorie, vil i reglen være i vildrede med, efter hvilke metoder man op gennem tiderne har målt fartøjerne og udregnet deres drægtighed. Begreber som f.eks. skibslæst, kommercelæst, tønde, registerton o. lign. er for de fleste mer eller mindre uforståelige. Forfatteren redegør her på letfattelig måde for de fulgte principper for målingen af dansk-norske skibe og påpeger, hvor forbløffende primitive og unøjagtige metoderne langt op i tiden var. Til sin forbavselse læser man også om den danske stats kyniske manipulationer med målingsangivelserne for at give hjemlige skibe en fortrinsstilling over for de udenlandske.