To eldre tegninger av norske småbåter - Christensen JR., Arne Emil (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Først i nyere tid har man i de forskellige lande for alvor studeret og opmålt de lokale bådetyper, og Norge har været forbilledet for Skandinavien. Her kan man fastslå en tydelig forskel på de ostnorske og de vest- og nordnorske typer. Forfatteren, der er konservator ved Universiteteis Oldsakssamling i Oslo, har gjort et heldigt fund af tegninger af to norske både fra 1780 og 1805 på Rigsarkivet i København og kan ved en analyse af dem fastslå, at typeforskellen allerede da var udtalt. Det var noget, man nok formodede, men ikke kunne bevise.