Sofus Jensens breve fra Grønland 1900 - Henningsen, Henning (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
I anledning af 250 året for Hans Egedes ankomst til Grønland har Handels- og Søfartsmuseet i sommerens løb afholdt en særudstilling „Fra det gamle Grønland" med det formål at vise dels en række akvareller, tegninger og modeller i museets eje til belysning af besejlingen, naturen, byerne („kolonierne"), folkeliv, næring, kultur osv., dels originale grønlandske ting som dragtstykker, redskaber, fartøjer, masker, troldtrommer, tupilakker, kunstgenstande m.v. Siden 1721 har danskerne og dansk kultur på gennemgribende måde øvet en indflydelse på godt og ondt i det fjerne arktiske folk. Som et litterært supplement til udstillingen aftrykker vi her et par breve, skrevet år 1900 af en dansk volontør i Frederikshåb. De er ganske fornøjelige i deres uhøjtidelige beskrivelser af dagliglivet i det lille samfund, hvor danskerne lever en herretilvæ- relse; alt er set med danske øjne, og de fremsatte domme - en blanding af kritik og velvilje - er sikkert fuldgyldige udtryk for en typisk danskers overraskende møde med en fremmed, omend „daniseret" kultur.