Puggaard-fregattens ankomst - Gruelund, P. A. (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Kort før sin død i 1966 skrev fhv. statslods, kaptajn P. A. Gruelund, hvis omfangsrige samlinger til dansk sejlskibssøfarts historie Handels- og Søfarts-^ museet har erhvervet, nedenstående artikel, hvori han giver et på virkeligheden bygget stemningsbillede fra Københavns havn i forrige århundrede, når en af de store fregatter, der tilhørte rederiet H. Puggaard & Co., kom hjem efter en lang rejse. Firmaet var i perioden 1820’rne-1870’erne et af de store sejlskibsrederier i hovedstaden. Flere af dets skibe var tidligere orlogsf re gatter, som det havde købt af Marinen og ladet ombygge til jragtfart, f. eks. „Freja" (bygget 1819), „Najaden" (1820), „Rota" (1822), „Havfruen" (1825) og „Tordenskjold" (1851).