Hjuldamperen IRIS og Limfjordsfarten - Klem, Knud (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
I 1842, for 125 år siden, blev den vigtige indenrigs dampskibsrute mellem Ålborg og København etableret ved indsættelsen af hjulskibet „Iris". Museumsdirektør Knud Klem fortæller på de følgende sider herom og giver derved et bidrag til belysning af den ældre danske dampskibsfarts bevægede historie. Artiklen har på få ændringer nær været trykt i museets årsberetning 1938—39, men da den således kun nåede frem til en meget lille kreds, har man ment at burde genoptrykke den i anledning af jubilæet. Den er opbygget på samtidigt kildemateriale, især på de af Dampskibsinteressentskabet til dagspressen indsendte, meget fyldige referater af generalforsamlinger m.v.