Lauritz Pettersen: Danske foregangsmenn i bergensk dampskipsfart - Pettersen, Lauritz (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
det følgende skildrer direktøren for Bergens Sjø- fartsmuseum, cand. philol. Lauritz Pettersen, den vigtige overgang fra sejlskibs- til dampskibsfart, som den foregik i Bergen, Norges på den tid største søfartsby. Han fremdrager et par danskfødte redere, som. hver på sin måde kom til at spille en betydende rolle som. foregangsmænd, og analyserer de kræfter, der lå i denne overgangstid, og den mentalitet, som besjælede tidens førende personligheder.