Drachmanns “Store Bjørn” - Hofmansen, P. K. (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Digteren Holger Drachmanns friske fisker- og sø- mandsf ort ællinger er sikkert den del af hans store produktion, der vil leve længst. Den mest markante af hans herlige figurer er nok „Store Bjørn" fra Hornbæk. Arkivar i Dansk Slægts gårds arkiv P. K. Hofmansen, der i mange år har syslet med Hornbæks personalhistorie, fortæller her om mennesket bag navnet „Store Bjørn", nemlig fisker og bådfører Peder Andersen, født „på" Hornbæk 10. okt. 1836 og død sst. 27. sept. 1885. Samtidig giver han et helt afsnit af Hornbæks interessante erhvervs- og kulturhistorie i 1800-tallet.