Elb-lodseriet under den danske enevælde - Sievers, Kai Detlev (M/S Museet for Søfarts årbog, 2017)
Elben har altid været et af verdens vigtigste og farligste farvande. I Elb- og Nordsø-lodseriet deltog i enevældens tid lodser fra Hamborg, fra Hannover og fra den danske helstat (den holstenske kyst og Helgoland). Man får i den følgende udredning et levende indtryk af, hvor mange forviklinger konkurrencen mellem parterne afstedkom, og med hvor stor nidkærhed og tålmodighed den danske enevældes embedsmænd forsøgte at gøre ret og skel mellem sine undersåtter. Dr. Kai Detlev Sievers, der er videnskabelig assistent ved Kiels universitet, har opholdt sig længere tid på Handels- og Søfartsmuseet for at studere museumsvæsen samt dansk søfarts- og kulturhistorie.