Det transcendentes retorik: Om det usigeligt gode og det usigeligt onde - Kock, Eva Tandrup (Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, 2014)
Artiklen undersøger hvordan det ekstremt gode og det ekstremt onde repræsenteres tekstligt. Dantes Guddommelige Komedie samt Primo Levis Hvis dette er et menneske fungerer som eksempler. Fælles for oplevelsen af det gode og det onde er, at de bevæger sig på grænsen til det uudsigelige, som også er en grænse mellem det menneskelige og det ikke-menneskelige (Rudolf Ottos begreb om 'det numinøse' belyser dette). Artiklen beskriver karakteren af denne uudsigelighed, samt hævder at det gode og det ondes uudsigelighed er forskellig, og dermed også udtrykkes forskelligt i teksten. The paper considers how extreme good and extreme evil are represented textually. Main texts are Dante’s Divine Comedy and Primo Levi’s If this is a man. To both writers it seems no words can properly speak of their experiences. I suggest that this border separates what is essentially human from what is not. Good and Evil share the characteristic of unspeakability, but the nature and causes of this unspeakability differ significantly. Rudolf Otto’s concept of the ‘numinous’ and a reading of Dante’s use of light symbolism help bring out similarities and differences.