Ordstyreren afgør den politiske debat. Hvilken ordstyrerstrategi bidrager til den mest oplysende politiske debat? - Lantz, Marcus (Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, 2013)
Politiske debatters vigtigste formål er at klæde borgerne på til at træffe et oplyst valg på baggrund af en grundig afvejning af fordele og ulemper ved en bestemt politik. Det kræver en dygtig ordstyrer der tør udfordre politikere og inddrage publikum. Denne artikel bygger på en empirisk undersøgelse af tre forskellige ordstyrerstrategier der blev afprøvet i tre debatter mellem to europaparlamentarikere. Artiklen argumenterer for at den bedste ordstyrer tager udgangspunkt i publikums spørgsmål og afkræver politikerne svar på vegne af disse – i korte træk borgernes ambassadør. The main reason political debates exist is to empower citizens to make informed choices based on a thorough examination of pros and cons concerning a specific policy. This demands a skilful moderator who is not afraid of challenging the politicians and engaging the audience. This article builds upon an empirical study of three different moderator strategies, which were tested in three debates between two members of the European Parliament. It argues that the best moderator builds the debate on the questions of the audience and demands that the politicians answer these – in short, that the moderator is the ambassador of the citizens.