Udenrigskorrespondenter i Kina – En vestlig ideologisk forpost? - Johansen, Jacob Bay (Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, 2013)
Denne artikel bygger på iagttagelser gjort i forbindelse med et kandidatspeciale i Medievidenskab og tager udgangspunkt i udtalelser fra 14 korrespondenter, alle udstationeret i Kina. Som artiklen vil afsløre eksisterer der for korrespondenterne en lang række rollekonflikter, som bunder i ideologiske modsætninger og diskrepante normer, som er indlejret i forskellige forventninger til journalistens professionelle rolle. Artiklen konkluderer bl.a., at konflikterne i visse tilfælde kan påvirke korrespondenternes syn på Kina i en negativ retning, og argumenterer for at korrespondenterne agerer indenfor en fælles diskursiv referenceramme, hvor de frivilligt og/eller ufrivilligt indgår i en ideologisk kamp mod det kinesiske regime, som gesandter for vestlige idealer og værdier. This article is based on observations made ​​in connection with a master’s thesis in Media Studies and is based on statements from 14 correspondents, all stationed in China. The article reveals that the correspondents experience a number of role conflicts that are rooted in the ideological contradictions and discrepant norms that are embedded in different expectations to the journalist’s professional role. The article concludes that the conflicts in some cases can affect the correspondents’ views on China in a negative direction, and states that the correspondents act according to a common discursive framework, where the correspondents voluntarily and/or involuntarily participate in an ideological fight against the Chinese regime, as envoys of Western ideals and values​​.Emneord: vestlige udenrigskorrespondenter, kritisk journalistik i Kina, censur, chikane, rollekonflikter, diskursanalyse.