Var nyhederne bedre i gamle dage? En retorisk stemmeanalyse af Radioavisens sproglige udvikling og en kritik af den til stadighed verserende mediesprogsdebat - Sejr Hansen, Thea Feveile (Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, 2013)
Trods løbende sproglige tiltag i DR for at bevare et forståeligt og korrekt talesprog, fortsætter kritikken af mediesproget. Sproget anklages især for at være så hurtigt og sjusket udtalt at forståeligheden nedsættes. For at efterprøve om det passer, har jeg analyseret seks radioaviser fra 1936-2010 og redegjort for udviklingen på især tre punkter; tempo, artikulation og tryk. Mine resultater støtter ikke kritikernes påstande. Afslutningsvis redegøres der for hvorfor hensynet til de situationelle vilkår er vigtigt for at foretage en valid og underbygget kritik. Despite efforts to maintain clear and correct spoken language in Denmark’s largest broadcasting company, DR, criticism of the language used in the media continues unabated. Rapid speech and sloppy pronunciation, in particular, are said to reduce intelligibility. To test the validity of these claims, I have analysed six radio news broadcasts that aired between 1936 and 2010, focusing on developments of speed, articulation and stress. My results do not support the critics’ claims. By way of conclusion, I discuss the importance of taking account of the rhetorical situation in articulating and supporting such criticism. Emneord: mundtlighed, stemmeanalyse, retorik, Radioavisen, sprogdebat Keywords: orality, voice analysis, rhetoric, radio news, media language