Du fødes som dansker - Essentialistiske fortællinger i lærematerialet til den danske indfødsretsprøve - Schou Therkildsen, Louise Therese (Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, 2013)
For at blive statsborger i Danmark skal man bestå en indfødsretsprøve med 40 spørgsmål hvoraf de 35 tager udgangspunkt i lærematerialet Danmark før og nu. Netop dette materiale er omdrejningspunkt for artiklen som i en retorisk nærlæsning fokuserer på essentialistiske tendenser i tekstens nationalfortælling og deres betydning for læseren der søger om dansk statsborgerskab.Essentialiseringen i teksten skaber statiske, uforanderlige fortællinger hvilket har konsekvenser for læseren som står uden for disse fortællinger og dermed ikke har del i essensen: Læseren positioneres som en udefrakommende der skal tilpasse sig idet hun indlemmes i et allerede etableret og fastforankret fællesskab.To become a Danish citizen you have to pass a naturalization test consisting of 40 questions, which are primarily based on a textbook called Denmark Then and Now. Through a rhetorical close reading, this article focuses on essentialistic tendencies in the national narrative of this text and their consequences for the reader, viz., the applicant for Danish citizenship.Essentializing the Danish citizen, the text fosters static, unchangeable narratives, and the reader is hereby positioned outside these narratives, sharing no part in the essence. The reader becomes an outsider who must adapt herself to an already established and deeply rooted community.Emneord: Essentialisering, konstitutiv retorik, fortællingerKeywords: Essentialisation, constitutive rhetoric, narratives