Identity politics and the problem of essentialism: The question of political collectives in a postmodern context - Nielsen, Anne-Sophie Sørup (Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, 2020)
Det centrale spørgsmål, der vil blive behandlet i denne artikel er, hvorvidt det er muligt at skabe politiske fællesskaber på baggrund af en postmoderne, anti-essentialistisk ontologi. Den postmoderne kritik af essentialisme gør kategorier så som kategorien ’kvinde’ dybt mistænkelige, men uden sådanne mobiliserende kategorier er kampen for ligestilling for kvinder vanskelig eller sågar umulig. Jeg analyserer Iris Marion Youngs forsøg på at løse dette problem ved hjælp af en teori om fællesskab som serialitet. Jeg konkluderer, at Youngs teori kun formår at fremstille en forskydning af essentialisme-problemet i stedet for en reel løsning på det.