’Danmark på film’: Film Archives and a New Sense of Cultural Memory - Mosch, Regina (Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, 2018)
RESUMÉ Denne artikel undersøger, i hvilket omfang og på hvilke måder et filmarkiv er i stand til at opbygge en kulturel hukommelse ved nøje at undersøge projektet Danmark på film (indledt af det Danske Filminstitut). Selvom arkiver har et ry for at være passive indsamlere, så præsenterer Danmark på film progressive ideer til at skabe dynamisk samspil mellem filmarkivets materiale og offentligheden. Der vil blive argumenteret for, at gennem brug af digitalisering sikrer Danmark på film bevarelse og fremvisning, skaber en dialog på tværs af generationer og samtidig omdefinerer ‘kulturel hukommelse’ ved at skifte fokus til en nations hverdag. ABSTRACT This article explores to what extent and in what ways a film archive is capable of building a cultural memory by closely examining the project Danmark på film (initiated by the Danish Film Institute). While archives tend to have a reputation as passive collectors, Danmark på film presents progressive ideas to create a dynamic interplay between a film archive’s material and the public. It will be argued that, by using digitization, Danmark på film secures preservation and display, creates a cross-generational dialogue, and redefines ‘cultural memory’ by shifting focus to the everyday life of a nation.