Overvågning af kornlagre med integrerede trådløse sensorer - Kristensen, Erik Fløjgaard; Jørgensen, Johannes Ravn; Larsen, Jakob Juul (Technical Report Mechanical Engineering, 2014)
Temperatur og fugtighed i korn og frø skal kendes for at sikre optimal styring af et tørringsanlæg og for at kontrollere, at lagringen sker uden kvalitetsforringelse. Resultaterne har vist, at trådløse sensorbolde kan anvendes til sikker måling af temperatur og fugtighed via måling af den relative luftfugtighed. På grundlag af det kendte ligevægtsforhold mellem vandindhold i korn og frø og den omgivende lufts relative fugtighed og temperatur omregnes måleresultatet for de traditionelle kornarter og en række frøarter til afgrødens vandprocent. Måleresultaterne vedrørende vandprocent kan kun anvendes, når der ikke blæses i afgrøden. For at opnå brugbare resultater kræves minimum 3 timers stilstand. En temperaturstigning i et parti korn eller frø skyldes ofte nedbrydning af varen og vækst af skadelige svampe. Hvis temperaturen eller fugtigheden stiger, registreres det via sensorboldene. Måleresultaterne kan direkte anvendes til at styre den nødvendige tørring og køling af afgrøden. Registreringerne vil ligeledes kunne anvendes til at dokumentere lagringsbetingelserne, eksempelvis ved krav om sporbarhed. Der er i forsøgene anvendt et totrins datatransmission set-up, hvor en række sensorer enten direkte eller gennem en nabosensor sender data til en basestation, hvorfra data trådløst videresendes til en internetserver, således at resultaterne kan ses på brugerens computer. Systemet har fungeret uden problemer. Trådløse sensorbolde kan således være et godt alternativ til traditionelle systemer med faste målesensorer placeret i lageret og forbundet med kabler til en kontrolboks.