Nissens udviklingshistorie: Da Gårdboen blev hyggelig - Pedersen, Niels Peder (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2017)
Et casestudie af familier med børnehavebørn viser, hvordan nissen har ændret sig fra den landbrugsbundne sagnnisse til børnenes julenisse anno 2016.