Brahe vs. Ursus: Videnskabelig uredelighed i renæssancen - Schlichtkrull, Torsten (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2016)
I efteråret 1584 havde Tycho Brahe besøg på af sin slægtning Erik Lange – og han kom ikke alene: Med i følget var en ung, selvlært matematiker, Nicolaus Ursus, som under besøget på Hven blev taget i at snuse lige lovlig meget i Tychos papirer. Det var netop på den tid, Tycho arbejdede på sit verdenssystem, som han udgav i 1588 – samme år, som bemeldte Ursus også udgav et verdenssystem, som til forveksling lignede Tychos. Tycho var overbevist om, at Ursus havde stjålet hans system og ville have ham retsforfulgt for det intellektuelle tyveri. Men var Ursus overhovedet skyldig?