Honningkager og motetter: Musiklivet i Christiansfeld i slutningen af 1700-tallet - Hauge, Peter (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2016)
Brødremenigheden var ganske svært at acceptere i 1700-tallets Danmark. Selv om menighedens salmesang var noget særegen, var den dog vidt berømt for at være smuk, ren og ganske dragende. Dilemmaet mellem at acceptere deres økonomisk evner og tage afstand fra deres revolutionerende tanker forsøgte man at løse ved at lade menigheden etablere et samfund så langt fra hovedstaden som muligt, i det der den gang var den nordligste del af hertugdømmet Slesvig. Men efterhånden blev især reformatorerne, som var inspirerede af Oplysningstidens ånd, overbevist om, at man kunne lære noget af Brødremenighedens ideer ikke bare om produktion og økonomisk fremgang men også om uddannelse og ikke mindst om deres enorme fokus på musik og musikkens anvendelse og betydning, både i kirken og som en opbyggelig fritidssyssel.