Otto Sperling (1602-1681) – moderne europæer, anset læge, politisk fange - Hoch, Ella (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2015)
Interesse for planter ledte Otto Sperling til medicinstudiet med anatomi, kemi og botanik. Som ung udforskede han naturen i Skandinavien og Sydeuropa, og som internationalt uddannet læge fik han praksis i Danmark-Norge. Corfitz Ulfeldt blev hans patient, og venskab opstod mellem Sperling, Ulfeldt og Leonora Christine, Ulfeldts trolovede. Sperling blev kongelig Botanicus og livlæge for Christian 4. Ulfeldt-processen under Frederik 3. rev Sperling med. Dommene anskues kritisk.